top of page
Ara

“BDNF” NEDİR? “BDNF” MİKTARINI NASIL ARTIRABİLİRİZ?

Özden Erbaş

Nörotrofik faktörler nöronları hayatta tutar, farklılaştırır ve büyütür. Nöroplastisiteyi destekleyen moleküllerdir. Metabolik olaylarda önemlidirler. BDNF, NGF, NT-3, NT-4 birkaç nörotrofik faktör örneğidir.


BDNF’nin Görevleri


Sinir hücrelerinin hayatta kalmalarına yardımcı olur, onların korunmasını sağlar. Farklılaşmış sinir hücrelerini uyarır. Daha da ileriye gidip, sinaptik iletişimin kolaylaşmasına yardımcı olur. Sinir hücrelerinin ve sinapsların plastisitesini (beynin çevreye, hareketlere ve bunların sonucuna göre fiziksel olarak değişiklik göstermesi) sağlar.


BDNF Bilişsel İşlevlerle Yakından İlişkilidir


Bulunduğu yere göre iki şekilde yazılabilir;

Hipokampal BDNF: Daha çok öğrenme ve hafızada etkilidir. Nöronların plastisitesinde ve yeni nöron oluşumunda rol oynar.

Hipotalamik BDNF: Besin alımını inhibe eder. Enerji harcamasını artırır. Negatif enerji dengesi sağlar.


Tıpta, davranışların değiştirebilmesi öğrenme, öğrenme ile edinilen bilgilerin depolanması işlevine ise hafıza (bellek) denilmektedir. Öğrenme işlevleri, bilginin işlenmesi ve analizini içerir. Öğrenme ve belleğin gelişiminde sinaptik plastisite çok kritik bir rol oynar. Sinir sisteminde nöronlar arası sinaptik bağlantıların sayıca artırılması plastisite sürecinin başında yer alır. Bunun yanında nöronlar arası salgılanan nörotransmitterlerin miktarının artması gerekir. Beyinde gelişim hem sinaps sayısının hem de nörotransmitter ve protein sayısının artmasıyla gelişir.


Son dönem yapılan çalışmalarda egzersizin sinaptik plastisiteyi artırdığı görüldü. Bilgilerin kalıcı hafızaya geçmesi olarak bilinen uzun süreli potansiyasyonun artışında da rol oynadığı gösterilmiştir. ⛹️‍♂‍🚴‍♀‍🤸‍♂‍🤾‍♀‍☑️Egzersiz bunu BDNF yapımını artırarak ve reaktif oksijen parçacıklarının birikimini azaltarak gerçekleştiriyor. BDNF, nörotrofik faktörler ailesinin bir üyesi olup, nöronların büyüme ve gelişimini destekler.


https://sinirbilim.org/enerji-iletisim-bdnf/

 
 
 

Comments


Çorum Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi

Üçtutlar Mahallesi Anadolu

2. Sokak 10/A ÇORUM/Merkez

corumozelegitim@gmail.com

0 364 202 02 83

0 553 759 12 12

  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon

Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Gönderdiğiniz için teşekkürler!

© 2019 by Corum Ozel Egitim ve Rehabilitasyon Merkezi. Proudly created with hkdnylcn.com

bottom of page