
Bugüne kadar yapılan birçok bilimsel araştırmada nöro-plastisitenin beyin üzerindeki etkileri kanıtlanmıştır. Bu araştırmalara göre düzenli bilişsel egzersizler ile beyindeki nöronların birbirleri ile bağlantı şekilleri ve ilişkileri evrimleşme yönünde hızlı bir değişim göstermekte ve bununla beraber beynin kimyası da değişmektedir. Yani düzenli bilişsel egzersizler zihnimizin çalışma şeklini değiştirmektedir.
Plastisite terimi yunancada “plaistikos” kelimesinden kaynaklanır ve biçimlendirmek, şekil vermek anlamına gelir. Nöroplastisite özetle merkezi sinir sisteminin çevresel değişimlere uyum gösterebilme yeteneğidir. Nöraplastisite beynin öğrenme, unutma ve hatırlama yeteneklerine işaret ederek, beyindeki nöronlar ve oluşturdukları sinapsların vücudun içinden ve dışından gelen uyaranlara bağlı olarak gösterdikleri yapısal ve işlevsel değişiklikleri kapsar.
Nöraplastisite sürecinde, uyarılan bir nöron çevresindeki diğer nöronları uyararak, onlarda da plastik değişimlere sebep olmaktadır.
#dilterapisi#dilkonuşmaterapisi#dilterapisti#dilvekonuşmaterapisi#konuşmabozukluğu#otizm#özeleğitim#corumozelegitim#fizyoterapist#çocukfizyoterapisti#pediatrikrehabilitasyon#pediatri#çorumözel#çorumözeleğitim#disleksi#rehabilitasyon#eğitim#dilkonuşma#terapi#bireyseleğitim#dilkonuşmaterapisti#özelöğrenmegüçlüğü#işitme#fiziktedavi#downsendromu#yaygıngelişimselbozukluk#uzayterapi
Comments