Fonolojik farkındalık cümlelerin sözcüklerden, sözcüklerin hecelerden ve hecelerin de seslerden oluştuğunun farkında olma bilgisi olarak tanımlar. Allor (2002)
⬇️
Fonolojik farkındalık okuma becerisinin temelini oluşturduğu için önemlidir. Çocuklar kendilerine sesli okunan yazıları/hikayeleri dinleyerek, sonra kelimedeki sesleri fark ederek, sesleri kendileri üreterek, benzer kelimeleri bularak okumayı öğrenirler. Kelime oyunlarıyla birlikte çocuk kelime içindeki dizilimi(paterni) fark eder ve bu bilgiye ulaşması okumayı kolaylaştırır.
⬇️
Ses farkındalığından yoksun çocuklar, genellikle iyi işitebilirler ve hatta alfabe harflerini adlandırabilirler, ancak harflerin neyi temsil ettiği hakkında çok az fikirleri vardır veya hiç fikirleri yoktur. Köpek kelimesindeki ilk sesini söylemeleri istenirse , "Hav-hav!" diyebilirler. Öğrenciler, köpek, kitap ve kalın kelimelerindeki / k / 'yı tanımlayabilmeli ve bu kelimelerdeki k harfinin neyi temsil ettiğini anlamadan önce fonemi (sesi) diğerlerinden ayırabilmelidir.
Ses farkındalığı üzerine yapılan çalışmalar, okuma ve yazma zorluklarını azaltır. Konuşma seslerini (Alfabedeki tüm harfleri) açıkça ve doğru üretmek, alfabetik kodun öğrenilmesini de hızlandırır. Bu nedenle, yeni başlayan okuyucular için okuryazarlık eğitimi, fonem farkındalık etkinliklerini içermelidir.
⬇️
Ses farkındalığı erken okuryazarlık dönemindeki tüm çocukların edinmiş olması gereken bir beceridir. Aynı zamanda, ses farkındalığı ve ses becerileriyle ilgili erken dönemde yaşanan sorunun, zayıf okuma ve yazma becerilerinin göstergesi olduğunu gösteriyor olabilir.
⬇️
Merve Aksoy
Dil ve Konuşma Terapisti
⬇️
LOREM Dil ve Konuşma Terapi ve Danışmanlık Merkezi @corumdilvekonusma
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#dilterapisi#dilkonuşmaterapisi#dilterapisti#dilvekonuşmaterapisi#konuşmabozukluğu#otizm#özeleğitim#corumozelegitim#fizyoterapist#çocukfizyoterapisti#pediatrikrehabilitasyon#pediatri#çorumözel#çorumözeleğitim#disleksi#rehabilitasyon#eğitim#dilkonuşma#terapi#bireyseleğitim#dilkonuşmaterapisti#özelöğrenmegüçlüğü#işitme#fiziktedavi#downsendromu
Comments